Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) bünyesinde bulunan 4 hidro elektrik santrali (HES) satıldı, 2 tanesi de satılmak üzere ihaleye çıkarıldı. İşçiler belirsizlik ve güvencesizlik kıskacında. TES-İş’in sessizliği ise tepkilere neden oluyor.
Elindeki santrali özelleştiren hükümet yenilenebilir enerji kaynakları destek mekanizması (YEKDEM) kapsamında özel HES’lerden alım yapıyor. HES tipine göre kWh başına 245 lira 27 kuruş ile 261 lira 63 kuruş garantili alım yapıyor. Ayrıca elektrik üreten tesislerde kullanılan yerli üretim ekipman ve bileşenler için ekstra 52 lira 34 kuruşluk bir teşvik sağlıyor.
Orta vadeli program (OVP) ile özelleştirmelerin artacağı sinyallerini veren iktidar, kamu elinde kalan kurum ve işletmeleri bir bir özelleştiriliyor. Yakın zamanda Erzincan’daki Çamlıgöze ve Sivas’taki Koyulhisar HES’lerini 2 milyon 160 bin liraya Akkuş Mimarlık İnşaat AŞ’ye satan devlet, Adana’daki Seyhan 2 ve Yüreğir HES’lerini ise 190 milyon liraya Gazişehir Enerji Üretim Sanayi AŞ’ye sattı.
Ankara’daki Kesikköprü ve Kırşehir’deki Kaplukaya HES’lerini de ihaleye çıkardı. İhaleye çıkması beklenen bir diğer HES ise Iğdır’daki Gaziler HES’i.
EÜAŞ’ye bağlı barajlarda çalışan kamu işçileri ise özelleştirme karşısında tedirgin. İhaleye çıkarılan Kesikköprü HES Barajında çalışan bir kamu işçisi şu çağrıyı yaptı: “Geçimimizi sağlamakta zorlandığımız, düşük ücretlerle yaşamaya çalıştığımız bir dönemden geçiyoruz. Artan yaşam maliyetleri, ücretlerimizin yetersizliğiyle birleşince ailelerimizin temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyoruz. Özelleştirme politikaları iş güvenliğimizi ve çalışma koşullarımızı tehdit edecek. Biz işçiler olarak onurlu bir yaşam sürmek istiyoruz. Daha adil bir ücret, daha iyi çalışma koşulları ve haklarımızın korunması için yanımızda olun.”
Özelleştirilen yerlerde işçilere 4/b sözleşmeli personel hakkı verileceği söylendiğini ancak buna dair hiçbir resmi açıklama yapılmadığını bildiren işçi, “Aylardır özelleştirme korkusuyla yaşıyoruz. İş yerinde işe hakim olamıyoruz. Çoğu arkadaşımız bu yüzden tedirgin ve dalgın çalışıyor. Burada bir iş kazası olursa bunun sorumlusu kim olacak. Herkesin ne olacağım kaygısıyla yaşadığı günlerde psikolojisi bozuldu” dedi.
“Şimdi buralarda çalışan kamu işçileri ne olacak? Özelleştirme olursa bizim geleceğimiz ne olacak?” diye soran ve uzun yıllardır kamu eliyle işletilen barajlarda görev yapan işçi, özelleştirmenin “güvencesizlik” olduğunu belirterek şu hatırlatmayı yaptı: Yakın zamanda EÜAŞ’ye ait Çayırhan Maden ve Termik Santralinin özelleştirmesi gündeme gelince işçiler kendilerini madene kapattı, ardından Ankara’ya yürüyüp özelleştirmeyi erteletti.”
Hatırlatmanın ardından iş yerinde örgütlü oldukları sendikasını eleştirdi: “Buralarda hiç eylem örgütleyemedik. Eylem yapılması ve bize destek olunması için çağrılar yaptık. Sendikamız TES-İş’e eylem yapılması çağrısında bulunduk ama hiçbir şey yapılmadı. Çayırhan Termiktekiler işçi de biz işçi değil miyiz dedik kimse sesimizi duymadı. Biz sendika öncülüğünde bir eylem istiyoruz ki işimizi kaybetmeyelim, ama TES-İŞ bu özelleştirmeler karşısında sessiz.
Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/540013/ozellestirmede-tam-gaz-4-hes-satildi-2-tanesi-ihalede
Subscribe to get the latest posts sent to your email.