T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, Kesikköprü ve Kapulukaya Hidroelektrik Santralleri ile bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların işletme hakkı, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında özelleştirilecek. 24 Şubat 2025 tarihine kadar tekliflerin alınacağı ihale, kapalı zarf usulü ile başlayacak ve açık artırma yöntemiyle sonuçlandırılacak.
Özelleştirmenin duyurulması, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) bünyesinde çalışan kamu işçileri arasında büyük bir tedirginlik yarattı. Uzun yıllardır kamu eliyle işletilen barajlarda görev yapan işçiler, geçim sıkıntısı çektiklerini ve özelleştirme sürecinin iş güvenliklerini tehdit edeceğini ifade etti. Konuyla ilgili konuşan bir enerji işçisi, “Geçimimizi sağlamakta zorlandığımız, düşük ücretlerle yaşamaya çalıştığımız bir dönemden geçiyoruz. Artan yaşam maliyetleri, ücretlerimizin yetersizliğiyle birleşince ailelerimizin temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyoruz. Özelleştirme politikaları iş güvenliğimizi ve çalışma koşullarımızı tehdit edecek. Biz işçiler olarak onurlu bir yaşam sürmek istiyoruz. Daha adil bir ücret, daha iyi çalışma koşulları ve haklarımızın korunması için yanımızda olun” dedi.
Enerji sektöründeki kamu işçileri, daha önce gerçekleştirilen özelleştirmelerin ardından yaşanan iş kayıpları ve hak kayıplarına dikkat çekerek, yeni bir özelleştirme furyasının başladığını vurguladı. İşçiler, özelleştirmenin ardından kamu işçileirnin durumunun belirsiz olduğunu belirterek, “Şimdi buralarda çalışan kamu işçileri ne olacak? Enerjide reform nedir? Yeniden yapılandırmada hedef ne? Özerkleştirme olursa bizim geleceğimiz ne olacak?” sorularını gündeme taşıdı.
Kesikköprü ve Kapulukaya HES’in işletme hakkı devri için belirlenen ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanının bedeli 100.000 TL, geçici teminat bedeli ise 160.000.000 TL olarak açıklandı. Tüzel kişiler ve Ortak Girişim Grupları ihaleye katılabilecek, gerçek kişiler ise ancak bir tüzel kişinin bulunduğu Ortak Girişim Grubunda yer alabilecek. İhale bedelinin peşin ya da vadeli ödenmesi mümkün olacak. Vadeli ödemelerde, en az %35’i peşin ödenecek ve kalan tutar 48 ay içinde yıllık %38 faiz oranı ile taksitlendirilecek.
Özelleştirme ihalelerinin, 4046 sayılı Kanun kapsamında yürütüldüğü ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi olmadığı belirtilirken, süreçlerin tüm vergi, resim, harç ve KDV’den muaf olduğu ifade edildi.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Bu özelleştirmede kimin parmağı varsa onları Allaha havale ediyorum. O bilir yarabbim. Güzel gün görmesinler inşallah